Oeps, dat had ik iets anders willen aanpakken

Ik wil graag een situatie met jullie delen, waarvan ik nu denk “ja Jeanine, dat had je ook echt even anders aan kunnen pakken”.

Vorig jaar gaf ik een dagdeel een workshop over de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld aan een behoorlijk volle zaal. Ja, inderdaad, dat is eventjes geleden dat dit gewoon live kon ;-).
Ik was hartstikke zenuwachtig, maar had me super goed voorbereid. Bij de opdrachtgever had ik goed uitgevraagd wat zij wilde dat ik kwam brengen en vertellen. We hadden goed afgestemd en het was helder wat ik zou gaan doen. Ik was er klaar voor!

Die ochtend ging ik lekker van start, maar na een halfuurtje bleek hetgeen ik voor besproken en voorbereid had niet lekker aan te sluiten bij de behoefte van de mensen in de zaal. Klamme handjes en het zweet stond op mijn rug, ik gaf antwoorden en reactie op de geluiden uit de zaal en bleef rustig.

Maar wat deed ik… ik ging door, zette mijn voeten stevig neer, hield vast aan mijn programma en wilde (onbewust) sterk en professioneel zijn.

FOUT!

Ik weet nu dat ik ‘gewoon’ lekker mezelf had moeten blijven. Ondanks die volle zaal had ik ‘gewoon’ moeten opengooien dat ik het idee had dat het niet lekker aan leek te sluiten bij de behoefte, had ik in gesprek willen gaan en vanuit daar samen verder. Vanuit hier kom je veel verder en was ik gewoon lekker mezelf gebleven. Ik weet dat ik kan meebewegen en aansluiten op de ander. Maar waarom deed ik dit dan niet? Tja, onbewust gebeurt er soms iets waar je later beter en bewust op terug kunt kijken en van kunt leren.
Ik kan nog steeds enorm balen van dit moment. Ja ik weet het, ik ben best streng voor mezelf 😉
Maar oké, nu weet ik nog meer en beter dat ik graag gewoon Jeanine wil zijn en blijven. Ik wil graag geven, aansluiten bij de ander en helpen.

Iedereen heeft wel eens van deze momenten, toch? Misschien herken jij ze ook en denk je hieraan nu je dit leest? Dat je op dat moment door de grond kunt zakken en er later op terug kunt kijken en ontzettend veel van hebt geleerd?
Niks menselijker dan dat zullen we maar zeggen.

Ik ben een gever, geen nemer. Ook niet iemand die van nature gemakkelijk op het podium staat.
BURO Leeuw is ontstaan, omdat ik zelf struggles ervaarde in het werkveld met het signaleren en handelen bij kindermishandeling. En ik zag dat vele professionals om mij heen dezelfde struggles hadden. Mijn struggles begon ik op te lossen, meer en meer ging er een wereld voor me open.
Ik wilde dit delen met anderen, hen helpen om minder struggles te ervaren!

Je zult het vast herkennen dat ons werkveld ontploft van de vastgestelde kaders, protocollen, afspraken en wetgeving. Dat is ergens maar goed ook, we werken immers met (soms kwetsbare) kinderen en gezinnen. Daar zijn nou eenmaal wat kaders voor nodig. Wat het vooral ingewikkeld maakt is dat jij als professional met je ‘voeten in de klei’ staat en moet handelen, hoe dan ook. Er kunnen dan wel kaders zijn, maar ja, hoe handel je als de situatie daar is? Het is fijn als jij precies voelt en weet hoe je moet en wilt handelen. En niet alleen als het ‘te laat is’ en het er dik bovenop ligt dat er gehandeld moet worden. Dan is het niet zo ingewikkeld meer, dan volg je dus ‘gewoon’ de kaders.

Ik had hier veel eerder handvatten in willen hebben. Gewone, praktische, logische, goed toepasbare, laagdrempelige tips and tools waar ik als professional zekerder van was geworden.
Kindermishandeling, signaleren, in gesprek gaan over zorgen die jij hebt is misschien niet iets waar je ooit voor gestudeerd hebt, iets waar jij je nooit echt goed en gedegen in verdiept hebt.
Toen ik zelf studeerde kwam dit onderwerp zo af en toe een keer voorbij, maar dat ik er echt nog iets van wist toen in aan het werk ging. Nee… ik ging pas inzien en ervaren dat dit ongelooflijk belangrijke kennis en vaardigheden zijn toen ik zelf met kinderen, gezinnen en later zeer kwetsbare kinderen mocht werken.
Ik ging inzien en ervaren dat het echt heel erg belangrijk is dat je als professional weet waar je het over hebt. Ook als je als professional ergens werkzaam bent waar de zorgen er niet zo dik bovenop liggen. Kindermishandeling is er, in alle lagen de bevolking en in alle culturen.
Het is dus van belang dat jij weet hoe je kunt en moet handelen, zodat jij als betrokken professional het verschil kunt maken in het leven van een kind!

Sinds deze bewustwording en ervaring ben ik me constant blijven door ontwikkelen, afkijken (in de positieve zin van het woord dan he ;-)) bij mensen die verder zijn dan ik ben en zeer zeker investeren in het doen van trainingen en opleidingen. Hoe verder ik kwam, hoe meer kennis ik op deed, hoe meer ik kon leren door het doen, hoe meer ik mij besefte dat ik dit allemaal meteen wel had willen weten.

Op een zeker moment voelde ik dat ik mijn opgedane kennis en ervaringen wilde gaan delen. Delen met professionals die zich, net zoals ik zelf, met passie inzetten voor kinderen en gezinnen. Professionals die weten dat kindermishandeling er is, weten dat ze moeten signaleren en handelen en hier heel graag vaardiger in zouden willen worden.

Sinds kort geef ik online webinars en workshops. En dit voelt ZO goed!
Het is zo tof om met zoveel professionals samen te werken aan dezelfde gedeelde missie: kindermishandeling stoppen en alle kinderen een veilig thuis geven!
Een aantal workshops zijn al gepland en ik heb nog veel ideeën over welke waarde ik kan gaan delen in de workshops. Maar, ik wil het jou ook graag vragen:

 

Heb jij een idee hoe ik, met mijn expertise en kennis op gebied van kindermishandeling, jou verder kan helpen? Waar zou jij als professional ‘blij’ van worden als je hier meer over zou horen en weten?

 

Leuk en fijn als je me dit laat weten in een berichtje op social media of in een persoonlijk bericht.
Samen komen we veel verder!

Ik hoor graag  🙂

 

Jeanine

Jeanine
Zou het niet geweldig zijn als we ieder kind een veilig thuis konden geven?

 

Scroll naar boven