“Van een 5… naar een 7”

“Van een 5… naar een 7”

Afgelopen week gaf ik een dag training aan een groep zeer gedreven en ervaren ambulant werkers. We hebben de meldcode compleet doorlopen, alle stappen besproken en op verschillende manieren geoefend.

Van tevoren gaven de meeste werkers zichzelf het cijfer 5 voor de kennis over en het toepassen van de stappen van de meldcode. “Er is wel een protocol, we denken dat we al wel veel werken naar wat er van ons verwacht wordt, maar dat weten we eigenlijk niet zeker. En vooral de praktische uitvoering ervan is nog een groot vraagteken”.

 

Aan het einde van de dag gaven de werkers zichzelf gemiddeld het cijfer 7, omdat zij na 1 dag al zoveel meer wisten, maar vooral de opgedane kennis beter kunnen toepassen. Dit door het theoretische kader, de tips en tools die zij aangereikt hebben gekregen. Het was een mooie en zeer zinvolle dag.

Ik kom nog terug bij dit team om samen aan de slag te gaan met superhandige en concrete tools zoals de 3 kolommen, het grootste gevaar en de stip aan de horizon. Tools die zo helpend kunnen zijn om duidelijk te maken waar je je zorgen over maakt, maar vooral ook hoe je met de betrokkene(n) aan de slag wilt om de zorgen weg te nemen. Het is zo belangrijk om dezelfde ‘taal’ te spreken met jouw cliënten, klanten, leerlingen etc.

Wanneer jij denkt dat de zorgen wel helder zijn, maar je om welke reden dan ook ingewikkelde taal gebruikt en er misschien ook wel omheen draait is het maar de vraag of de betrokkene(n) ook echt wel begrijpen waar jij het over hebt.

 

Het valt mij keer op keer op, dat vooral signaleren iets is wat onderschat wordt. Het vraagt veel van professionals om te filteren wat je nou daadwerkelijk echt ziet. Kindermishandeling wordt meestal niet direct herkend, meestal zijn het indirecte signalen.

Herkennen is mede daarom bijzonder lastig.

Bij signaleren is het belangrijk om te onthouden dat je niet direct oordeelt en interpreteert, wees zo objectief mogelijk en neem vooral waar wat waar te nemen is!

 

Herkenbaar voor jou als professional en/of jouw team?

Bel of mail BURO Leeuw en samen kijken wij naar een passend en inspirerend programma voor jou/jullie, zodat ook jij leert en durft te signaleren, bespreken en handelen.

Maak het verschil in het leven van een kind!
Jeanine
Scroll naar boven