Week tegen de kindermishandeling, Tip 2
Bespreek de signalen met een deskundige collega en raadpleeg zo nodig Veilig Thuis
Gedurende het hele proces van de meldcode kan de professionals contact opnemen met Veilig Thuis om advies te vragen. Veilig Thuis denkt dan mee vanuit hun expertise over veiligheid en kan adviseren. Je kunt ze dus ook bellen bij twijfel of je wel of niet moet melden. Bij het vragen van enkel en alleen advies blijft het cliëntsysteem anoniem.
Twijfel dan ook niet en bel hen! Je hoeft het niet alleen te doen.
In de trainingen en de contacten die ik heb met professionals hoor ik vaak dat er niet actief gehandeld wordt en/of niet met Veilig Thuis wordt overlegd of zelfs geen melding wordt gedaan, terwijl er wel forse zorgen zijn. Het is een misvatting dat jij niks hoeft te doen, omdat ‘de ander’ dat al gedaan heeft.
Vandaag wil ik jullie daarom het volgende meegeven: Als jij zorgen/vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld hebt is het altijd aan te bevelen om te melden! Juist ook als er al (meerdere vormen van) hulpverlening in het gezin zit! Het Veilig Thuis register krijgt pas kracht als er meerdere meldingen komen over een cliënt(systeem).
Ook wanneer je al eens eerder gemeld hebt en er verandert niets, de zorgen blijven. Dan ga je opnieuw met Veilig Thuis in overleg en meld je wellicht opnieuw. Het is zelfs zo dat er bij een nieuwe melding moet worden afgewogen of deze met spoed moet worden opgepakt.
Succes en vertrouw op jouw kennis en professionaliteit!
#weektegenkindermishandeling
Delen mag, heel graag zelfs, zo verspreiden we samen een hele belangrijke boodschap! Want…
Zou het niet geweldig zijn als we ieder kind een veilig thuis konden geven?